Bardzo dużo w orzechach kokosowych znajduje się potasu – aż 356 mg w 100g! Owoce te są jednak także bogatym źródłem fosforu, magnezu, wapnia czy sodu. Obecne w nich są jednak nie tylko składniki mineralne – kokos zawiera również witaminy w postaci ryboflawiny, tiaminy, niacyny, kwasu foliowego czy witaminy C.
Orzech kokosowy sztuka - Zakupy online z dostawą do domu - Carrefour.pl. 1 szt. 4,79 zł/1 szt.
Miąższ kokosa zawiera mnóstwo magnezu, potasu, fosforu, błonnika i kwasu foliowego. Jest to więc doskonały sprzymierzeńca szczupłej sylwetki, a jego spożywanie zalecane jest osobom odchudzającym się. Niepozorny, biały miąższ to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów.
Według badań, woda kokosowa może przejawiać właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, tzn. zmniejszać tempo starzenia się komórek organizmu poprzez redukcję aktywności wolnych rodników. Może mieć ona zastosowanie lecznicze w chorobach przyzębia.
Portugalczycy uprawiali kokosy z południowo-zachodnich Indii na zachodnim wybrzeżu Afryki i pobliskich wyspach. Z Wysp Zielonego Przylądka w latach 1550 orzechy palmy kokosowej zostały wysłane do posadzenia na Karaibach i wybrzeżu Brazylii.